Föregångare med elbilsbutiker i Malmö, Göteborg, Stockholm och New York
Lucid
10 Ninth Ave, New York, NY 10011, USA
Tesla
860 Washington St, New York, NY 10014, USA / Sveavägen 21, 111 34 Stockholm, Sverige
Polestar
Södra Tullgatan 3, 211 40 Malmö, Sverige / Kungsportsavenyen 25, 411 36 Göteborg, Sverige / Norrlandsgatan 5, 111 47 Stockholm
Tesla i Meatpacking District
Foto av Magnus Holst
Det var väl bara en tidsfråga innan vi skulle titta närmare på elbilar och de butiker eller showrooms som vi hittar dem i. Idag ska vi således skärskåda tre olika samt rena elbilsmärken, och hur de framställs för en potentiell kund. Jag kommer att använda Tesla, Polestar och Lucid för att belysa tre viktiga aspekter:
Ett, varumärke och vision. Alla företag tjänar på att berätta vem de är och vad de vill uppnå. Detta budskap ligger nära det trendiga historieberättandet (”storytelling”) och det skapar en resonans hos mottagaren vilket särskiljer och stärker varumärket. Tyvärr är många butiker avvaktande till detta, speciellt om de anser att de är lite premium. Därför är det glädjande att bilbranschen fattat galoppen, även om det ibland förmodligen beror på att de är ganska nya spelare som behöver skapa kännedom med alla medel.
Polestar har experimenterat med balansen mellan att kommunicera ett starkt brand statement och att markera att man ”står över” sådant. Exemplet på skyltfönstret var i längsta laget, men de är nu på rätt väg.
Bättre för långt än inte alls…
Foto av Magnus Holst
Tydligare och kortare är Tesla, där man stolt kommunicerar sin mission ”To accelerate the world’s transition to sustainable energy” på en vägg, som dessutom syns bra från utsidan – t ex då butiken är stängd.
Svårt att missa, både inifrån och utifrån
Foto av Magnus Holst
Lucid Motors berättar gärna om sitt DNA; ”Energy, Space, Time” på vägen ut från butiken (vilket är synligt utifrån från ett fönster diagonalt bak till vänster.
Lucid Motors DNA
Foto av Magnus Holst
Två, layout och tillgänglighet. Det viktigaste med en layout är att den skapar en lockande kundresa i butiken. Dessutom ska den möjliggöra för besökaren att få en grundläggande förståelse av sortimentet och olika erbjudanden. Om det är uppenbart redan från utsidan, eller åtminstone då man kommit innanför dörren, vad som erbjuds så ökar chanserna att kunder går in samt stannar kvar. Det är inne med väldigt transparenta fasader och dessa bilbutiker är inget undantag. Det är såklart bra att besökare redan utifrån börjar förstå logiken därinne, men det är också viktigt att överraska i kundvarvet.
Teslas pop-up gör jobbet även då butiken är stängd. Spännande miljöer och bilar som är placerade i olika vinklar gör fönstershoppandet till en njutning.
Foto av Magnus Holst
Polestar låter sitt Atelier Table få en central position, som en magnet där kunden kan konfiguera sin drömbil – på egen hand eller med hjälp av en Space Specialist.
Centralpunkten på Polestar på Norrlandsgatan, Atelier Table
Foto av Magnus Holst
Lucids mörktonade och diskreta fasad måste man komma nära för att kunna se in. Men väl inne är det enkelt att uppleva både bilar och deras komponenter.
Anonymt på utsidan
Foto av Magnus Holst
Tre, produktpresentation och affärsmässighet. Til syvende og sidst handlar det trots allt om att få kunden till att köpa en produkt, vilket vissa elbilstillverkare har haft svårt att acceptera… För att hjälpa kunden till beslut behövs det stark inspiration och riklig information – samt helst tydliga prisuppgifter.
Vad det gäller inspiration slår Lucid konkurrenterna på fingrarna. Deras fullskaliga bilkomponenter hjälper kunden att förstå konstruktionens egenskaper och deras lekfulla sätt att låta kunden komponera interiör och exteriör med klossar i olika teman skapar ett köpsug.
Utställning av bilens komponenter hos Lucid i Meatpacking District
Foto av Magnus Holst
Hela bottenkonstruktionen
Foto av Magnus Holst
Sex olika grundteman på brickor, för att designa sin egen bil på bästa sätt
Foto av Magnus Holst
På ett liknande sätt vill Polestar visa bilens komponenter, men mera som konstverk i ett galleri – med kortfattade beskrivningar intill.
Hjul, fjädring och bromsar - som om det var ett museum
Foto av Magnus Holst
Man har även en digital skylt vid varje bil, med allt man behöver veta för att komma vidare i processen. En annan skärm finns där besökaren kan ta en paus, vilket gör att folk kan botanisera själva och därmed stannar längre.
En något ljusrandig bild med det snygga och praktiska Car Stand
Foto av Magnus Holst
En prydlig skärm för att stötta kunden som vill klara sig på egen hand
Foto av Magnus Holst
Slutligen, med en fäbless för analogt tryck där det går, har man en sinnrik överblick av sortimentet på en vägg – med en kortfattad beskrivning av varje modell och en QR-kod för att få veta mer.
Old-school överblick av sortimentet på Polestar i Malmö
Foto av Magnus Holst
Tesla är mer traditionell och ”low-key”, vilket är kommersiellt och välfungerande. En vägg med färgprover och utspridda skärmar med konfiguratorer hjälper kunden att skapa sin idealbil.
Enkelt och tydligt hos Tesla i Meatpacking District
Foto av Magnus Holst